Fredonând un cântec de leagăn, unei mame i-a încolțit ideea de a învăța mesteșugul facerii pâinii. Ea obișnuia să savureze pâine artizanală, însă, de când cu noul membru al familiei, nu se mai putea deplasa la brutăriile preferate. Așadar, mama s-a hotărât să coacă cea mai hrănitoare și gustoasă pâine pentru copilul ei. Documentându-se temeinic, a aflat despre maia, o cultură de drojdii și bacterii care a fost folosită cu succes în facerea pâinii de către oameni dintotdeauna… până la începutul secolului al XX-lea, când a fost introdusă drojdia comercială. Viteza a fost marea obsesie a secolului trecut, cererea de pâine a crescut, iar brutarii nu își mai permiteau să aștepte ca timpul să fermenteze apa și cerealele pentru a dospi pâinea. Prețul plătit îl reprezintă o scădere a valorilor nutriționale ale pâinii.

Mama a învățat frumusețea timpului scurs încet, zilnic se bucura de Carol, micuțul care creștea împreună cu ea în curtea verde a casei, alături de prietenii blănoși Aiko si Lola. Iar un nou “pet” în famile nu putea decât să o bucure: așa că a început cu puțină făină și apă să crească maiaua. Toată lumea spunea că este dificil să o ții în viață, trebuie să o hrănești la aceeași oră mereu, să o iei cu tine în concedii, iar dacă nu stăpânești arta fermentației nu are cum să iasă decât o pâine acră și necomestibilă.

Aceasta neîncredere a ambiționat-o pe mamă. Zi de zi a hrănit maiaua cu ce avea ea mai bun, a citit multe cărți și reviste, a participat la cursuri, a discutat cu alti pasionați de pâine, a testat combinații de cereale, temperaturi, formule, a învățat din greșeli, a împărțit pâine peste tot și a cules impresii. Iar impresiile erau critice și încurajatoare, iar mama s-a simțit norocoasă că este înconjurată de oameni frumoși și buni.

Aceasta este povestea mea, Andreea, care, la 31 de ani am avut norocul de a-mi descoperi această pasiune si m-am hotarât să pornesc pe un cu totul alt drum decât cel urmat până acum.

Coc cu perseverență și pasiune o pâine 100% din maia, sănătoasă şi potrivită în aceeşi măsură dietei unui adult şi a unui copil. A31 Breadhouse este modalitatea mea de a mă bucura de fiecare moment pe care îl am, de a avea răbdare, de a nu grăbi lucrurile, de a fi perseverentă, creativă, de a oferi, de a conştientiza care îmi este rostul.